Yazar : Çiğdem ÖZDEMİR

Dünya’da kullanılan farklı dalış sistemleri vardır.

Bunlardan en bilinenleri;

  1. CMAS – Confederation Mondiale Des Activites Subaquatiques (Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu)
  2. PADI – Professional Association of Diving Instructors (Profesyonel Dalış Eğitmenleri Birliği)
  3. SSI -Scuba Schools International (Uluslararası Dalış Okulları)
  4. NAUI-National Association of Undenvater Instructors
  5. BSAC- British Sub Aqua Club (İngiliz Su Altı Kulübü) dalış sistemleridir.

Dalış sistemlerinin temel amacı su altı tüm fauna ve florayı korumak, kişileri bilinçlendirmek, bilimsel çalışmalara destek olmaktır.

Su altında tüplü dalış yapmanın temelde belli kuralları vardır. Aynı dalış sistemi kullanan farklı bölgelerdeki yerler bulunduğu ülkenin federasyon kuralları ve yönergelerine sahiptir. Tüm dalış sistemlerinin geçerliliği ve tanınması bu federasyonların yönetmeliklerinde yer almaktadır.

Ülkemizde su altı ile ilgili tüm çalışmaları Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) kontrol etmektedir. TSSF, Türkiye’de bulunan tüm SCUBA faaliyetlerini denetleyen, sertifikalandıran ve dalış merkezlerinin bağlı olduğu tek yetkili kuruluştur.

TSSF, CMAS’ a başlı olarak SCUBA faaliyetlerini yürütür ve tüm işleyişinde CMAS’ı tanır. Dalış eğitimi sonunda verilen dalış kimliği ve diplomasında yer alan TSSF logosu yanında CMAS logosu da bu belgenin Uluslararası geçerliliğini gösterir.

Bir dalıcı Türkiye’de dalış yapacaksa TSSF onaylı bir dalıcı kimliği almak zorundadır. Eğer başka bir dalış sisteminden eğitim almış ve dalış kimliğinde CMAS ibaresi yoksa o zaman TSSF’ ye başvurarak denklik sistemine göre ‘Dalış İzin Kimliği’ almak zorundadır.

TSSF Donanımlı Dalış Talimatına göre;

Dalış İzin Kimliği: ”TSSF/CMAS dalıcı/eğitmen eğitim sistemi dışında bir başka bir eğitim sistemine ilişkin belgesi olan T.C. vatandaşı dalıcı ve dalış eğitmenlerinin, Türkiye karasuları ile iç sularında dalış yapabilmeleri için sorulduğunda yetkililere göstermek zorunda oldukları Federasyondan almış oldukları kimliği ifade eder.”

Bu talimatta farklı dalış sistemleri ile denklik tablosu da yer almaktadır. Aşağıda yaygın olarak kullanılan PADI ve SSI denklik tablosu yer almaktadır. Bu denklik sistemine göre dalış seviyenizin neye karşılık geldiğini tespit ederek kontrol edebilirsiniz.

Peki neden CMAS?

Bu sorunun yanıtına geçmeden önce CMAS kimdir sorusunu cevaplayalım.

CMAS bir konfederasyondur, yani pek çok üye ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir sistemdir. Bu sistemde Sualtı sporları, Scuba Diving ve Su altı ekolojisi yer alır. Büyük bir kuruluş olması sebebiyle pek çok konuda farklı alanlara hizmet vermekte ve desteklemektedir. 1958 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti, Brezilya, Belçika, Fransa, Yunanistan, Portekiz, İsviçre, Monako, İtalya, Yugoslavya ve ABD’nin bir araya gelerek Brüksel’de yaptıkları toplantı sonucu oluşan ve sualtı standartlarını belirleyen bir kuruluştur. Şuanki merjezi İtalya’da Roma şehrindedir. Resmi dile İngilizce, İspanyolca ve Fransızcadır.  Şuan pek çok üye devleti barındıran bir konfederasyondur. Türkiye’nin de içinde yer aldığı ‘Federasyon listesi’ resmi sitesinde yer almaktadır.

Tüm bu ülkeler de CMAS logolu dalıcı kimliği ile hiçbir denklik aranmaksızın dalış yapılabilmektedir. Neden CMAS sorusunun yanıtı da işte tam olarak burada saklıdır. Diğer dalış sistemleri özel kuruluşlar aracılığıyla kurulmuş ve belli amaçlar doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. CMAS ise konfederasyon olması sebebiyle herhangi bir kar amacı gütmeden dünya sportmenliğini herkese aşılamayı hedeflemiştir.

Hem uluslar arası geçerliliği sebebiyle hem de Türkiye sularında TSSF’ nin CMAS’ ı tanıması sebebiyle tercih edilmesi gereken ilk sistemdir.

Dalış eğitimi almak için Federasyonca yetkilendirilmiş bir dalış merkezine başvurarak 1 Yıldız, 2 Yıldız ve 3 Yıldız Tüplü Dalış Eğitimi alabilirsiniz.  Eğitimi başarı ile tamamlayan kişilerin Dalış Kimlikleri federasyonca dalış merkezlerine teslim edilmektedir. Eğer isterseniz TSSF’ nin sayfasından aşağıdaki örnekte olduğu gibi ”Dalıcı / Cankurtaran Sorgulama” ekranından da sorgulama yapabilirsiniz.

 

 

Add Your Comment