Dalış merkezi, dalış yapılacak alanlardır. Türkiye’de ve dünyada pek çok dalış merkezi bulunur. Verilen eğitimler kapsamında kursiyerler, dalış merkezlerinde pratik eğitim alabilir. Bu sayede dalış noktasında çok daha detaylı bilgi elde etmiş olur. Türkiye’de çok özel dalış merkezi olarak değerlendirilen alanlar vardır. İzmir’de Karaburun, Çanakkale’de Gökçeada, Edirne’de İbrice Limanı ve daha pek çok alanda dalışlar gerçekleştirilebilir. Kursiyerler, teorik eğitimlerle öğrendikleri bilgileri dalış merkezi kapsamında bulunan noktalara eğitmenleriyle dalış yaparak teyit etme şansı elde eder. Peki dalış eğitimlerinde kullanılan dalış merkezleri nelerdir, dalış için en uygun zaman nedir?
Dalış Merkezleri Nedir?
Dalış merkezleri, su altı dünyasının keşfedilebilmesini sağlayan alanlardır. Dalış kursları dahilinde dalış merkezi olarak bilinen alanlarda dalışlar gerçekleştirilir. Yapılan dalışlarda kursiyer, edindiği bilgileri teyit etme ve dalış konusunda deneyim elde etme şansına sahip olur. Dalışlar uzman eğitmenlerle gerçekleştirilir. Su altı dünyası keşfedilir, farklı bir dünyanın kapıları aralanır. Bu nedenle dalış merkezlerinde yapılan dalışlar çok önemlidir.
Dalış merkezi seçiminde dalış tipi ön planda tutulur. Tüplü dalış ve serbest dalış birbirinden farklı olduğu için dalış stiline göre dalış merkezleri seçilerek dalış yapılmalıdır. Peki Türkiye’de dalış yapılan merkezleri hangileridir?
İzmir – SEFERİHİSAR
İzmir’de yer alan Seferihisar, dalış yapılabilecek alanlar arasında yer alır. Dalış eğitimleri kapsamında öğrenilen bilgiler, Seferihisar dalış alanında teyit edilir. Kursiyer hem su altı dünyasını keşfeder hem de farklı bir dünyanın kapılarını aralayarak kendisini çok özel bir alan içerisinde hisseder. Seferihisar Dalış Merkezinde 15-40 metre arası dalış yapılabilir. Büyük ve Küçük Ada alanlarında oldukça fazla resif yer alır.
Çanakkale- Gökçeada
Dalış merkezi seçiminde ön plana çıkan alanlardan bir diğeri de Çanakkale’de yer alan Gökçeada’dır. Pirinç Burnu, Peynir Kayalıkları gibi alanlarda tüplü ve serbest dalışlar yapılabilir. Derinlik müsait olduğundan dolayı çok daha rahat ve kolay bir dalış gerçekleştirilebilir. Teorik eğitimler sonrasında pratik eğitimler bu alanlarda verilerek kursiyerin dalış konusunda çok daha fazla bilgi sahibi olması sağlanır.
Balıkesir – Ayvalık
Dalış merkezlerinden bir diğeri de Balıkesir Ayvalık’tır. Genellikle profesyonel dalgıçlara hitap eden bu alanda 65 metreye kadar dalışlar gerçekleştirilebilir. Tokmaklar, Kerbela gibi nokralarda antik batıklar bulunduğu için dalışlar sırasında çok özel deneyimler elde edilebilir. Ayvalık kapsamında serbest dalışlar da yapılabilir. Melina Adası, İlyos gibi alanlar; serbest dalışların gerçekleştirildiği alanlar olarak sıralanabilir. Türkiye’de sıklıkla tercih edilen dalış merkezi olarak bilinen Balıkesir Ayvalık, dikkatleri üzerine çeken detaylara da ev sahipliği yapar.
Edirne – İbrice Limanı
Dalış eğitimleri kapsamında önemli dalış merkezlerinden bir diğeri de Edine İbrice Limanı’dır. İbrice Limanı, Saroz Körfezi ve İstanbul arasında bulunur. Genellikle serbest dalış ve tüplü dalış için bu nokta tercih edilir. Ayrıca ilk defa dalış yapacak kişiler için de İbrice Limanı’nın uygun olduğunu belirtmek olanaklıdır.
Deneme dalışlarının yapılabildiği İbrice Limanı, en sık tercih edilen dalış merkezi içerisinde yer alır. İbrice Limanı’na ulaşım da oldukça kolaydır. Bu nedenle sıklıkla bu tür alanların tercih edildiğini ve dalış için deneyim kazanmanın olanaklı bulunduğunu belirtmek mümkündür.
Ne Zaman Dalış Yapılır?
Dalış için uygun zaman aralıklarının biliniyor olması önemlidir. Su altı dünyasının keşfedilmesini sağlayan dalış sporu, farklı bir dünyanın kapılarının aralanmasını da sağlar. Su altını keşfetmek isteyen pek çok kişi, dalış eğitimlerine katılarak dalış konusunda tecrübe elde edilir. Dalış eğitimleri sırasında verilen teorik dersler oldukça önemlidir.
Elde edilen bilgilerin pratik anlamda uygulanabilmesi için de aktif dalışlar yapılmalıdır. Dalış merkezi olarak nitelendirilen alanlarda yapılan dalışlar, kişinin dalış konusunda arzu ettiği bilgileri elde etmesini mümkün kılar. Bu nedenle tecrübe kazanmak açısından dalış merkezlerinde eğitmenler aracılığıyla dalış gerçekleştirilmelidir.
Dalış için yılın her mevsimi uygundur. Fakat yaz ve bahar aylarında dalış yapmak çok daha kolay olduğu için genellikle bu aylarda dalışlar gerçekleştirilir. Kış aylarında da ekipmanların hava şartlarına göre seçilmesi ile birlikte hem serbest hem de tüplü dalış yapılabilir. Dalış konusunda kendinizi geliştirmek, teorik ve pratik eğitimler ile dalış eğitimi almak için bizlere ulaşım sağlayabilir, dalış fiyatları konusunda da bilgi sahibi olarak dalış eğitiminize başlayabilirsiniz.
Add Your Comment